Dijital Pazarlama Nedir? – Tam Kapsamlı Rehber

dijital pazarlama temsili görsel

Dijital Pazarlama Nedir?

“Özet: Dijital pazarlama, pazarlamanın sosyal medya, web sitesi, e-mail ve mobil uygulamalar gibi dijital kanalları kullanarak yapılan pazarlama sürecine verilen genel bir tanımlamadır.”

“Sürekli konuşuluyor da yahu bu Dijital Pazarlama Nedir gerçekten?” diye soruyor ve detaylarını merak ediyorsanız yazımın devamını okuyabilirsiniz. 

Teorik olarak pazarlamanın hangi araçlarla yapıldığının bir önemi yoktur. Önemli olan yegâne durum pazarlama sürecinin kendisidir. Pazarlama dediğimiz şey iletecek bir mesajı olan kişilerin ya da kurumların, mesajı ileteceği doğru kişileri bulmak ve doğru zamanda doğru yerde ve doğru bir iletişim diliyle etkileşime geçebilmek olarak tanımlanabilir. Bu tanım kitabi bir tanım gibi gelse de gerçektir.

Dijital pazarlama bu mesaj iletme sürecinin dijital ortamda yürütülmesidir. Dolayısıyla dijital pazarlama markanızın, işinizin, işletmenizin ya da bizzat kendinizin Instagram, TikTok, Google, Yandex, Bing adı her ne olursa olsun telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan ya da akıllı herhangi bir cihazımızdan ulaşılabilen alanlarda potansiyel müşterilere yani hedef kitlenize ulaşarak yapılan pazarlamanın genel adıdır. 

Dijital pazarlamanın birçok yöntemi vardır. Ücretli kanallardan yapılan reklamlar, ücretsiz kanallarda üretilen içerikler gibi.. Örneğin sosyal medyada reklam yaparak insanlara ulaşabilirsiniz. Ya da Google Ads reklamı yapabilir ve arama motorlarında öne çıkarak istediğiniz sonucu almaya çalışabilirsiniz. Bunun için para harcamanız gerekir. 2024 yılında dijital pazarlama oldukça rekabetçi bir ortamda sürdürülmektedir. Dolayısıyla çok büyük bütçelere sahip olan markalarla rekabet edebilmek küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için oldukça zor olabilir. 

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama neden önemlidir sorusuna, bize fiziksel olarak hayal bile edemeyeceğimiz büyük kitlelere, 7/24 ulaşabilme imkanı kazandırmasıdır şeklinde yanıt verebilirim. Ama tabi önem sadece bununla sınırlı değil elbette. Eskiden bir işletmenin en önemli alanı sattığı ürünü sergilediği vitrinleriydi. Günümüzde halen vitrin düzeni, görsel çekicilik fiziksel mağazası olan markalar için vazgeçilemez derecede önemli. Ama artık bu fiziksel mağazaların yanı sıra dijital mağazalarda var. Bu mağazaların dijital vitrinleri var. Üstelik sadece somut ürün satmayan, hizmet satan işletmelerin bile bir dijital vitrini var. Eğer bir dijital vitrininiz yoksa, sanal ortamda bir varlığınız da yok demektir. Bu yüzden dijital pazarlama sanal dünyadaki varlığınızı hedef kitlenize göstermenin yegane yolu olduğu için önemlidir.

Dijital pazarlama neden önemlidir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise veriye dayalı pazarlama yapabiliyor olmamızı sağlamasıdır. Dijital kanallar tüm süreci neredeyse kusursuz ve etkili bir biçimde ölçebilme ve analiz edebilme yetisi kazandırmıştır bize. Bu anlamda şüphesiz ki çağımızın en etkili pazarlama seçeneklerinden biri olmasının yanında artık markaların vazgeçebileceği ya da yoksayabileceği bir şey de değildir.

Dijital pazarlama süreçlerini veriye dayalı bir biçimde nasıl yürütebilirim diye sorduysanız Dijital Pazarlama’da Veriye Dayalı Karar Alma isimli makaleme göz atabilirsiniz.

Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkı Nedir?

Dijital pazarlama, diğer pazarlama türlerinin aksine teknik yetkinlik de gerektiren bir alan olduğu için  yeterince yetkin olmayan ellerde zaman zaman markalar için büyük bir para ve zaman kaybına neden olabilir. Etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak göründüğünden çok daha zor ve çok daha teknik detayın hakim olduğu bir süreçtir.

Özellikle küçük işletmeler, dijital pazarlama kavramının çokça bilinmeye başladığı günümüzde paradan tasarruf etme amacıyla yada “Aman ne olacak sanki, kolay bu ben kendim de yaparım.” düşüncesiyle hareket ederek doğru şekilde uygulanmayan dijital pazarlama stratejileri yüzünden, hem ciddi bir zaman hem de ciddi bir para kaybı yaşayabilmektedir. 

Her zaman söylerim, pazarlama evrenseldir. Temelinde iletişim vardır ve içerisinde sosyolojiyi ve psikolojiyi barındırır. Bunun dijital olup olmaması önemli değildir. Dolayısıyla iyi bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmanın ön koşulu iletişimi, sosyolojiyi ve psikolojiyi bilmekten geçer. Tabii bunun yanında iyi bir analiz yeteneğine sahip olmak da eklenebilir.

Dijital pazarlama kanallarını temelde ikiye ayırabiliriz: ücretli kanallar ve ücretsiz kanallar. Örneğin işletmenizin ya kendinizin dijital mecradaki vitrini olan web sitelerinizin teknik değerlendirmesinin ve optimizasyonunun yapılması, doğru ve etkili SEO süreçlerinin yürütülmesi gibi konular ücretsiz alana girebilir. Girebilir diyorum zira SEO ciddi bir emek ve uzmanlık gerektiren bir alan. Marka sahipleri çok iyi bir optimizasyon istiyorlarsa çoğu kez dışarıdan destek almak yolunu tercih etmek zorunda kalabileceklerdir, dolayısıyla bu da bir maliyet oluşturacaktır. Ama özünde ücretsiz bir kanaldır. Bir diğer ücretsiz kanal ise sosyal medya içerikleri olarak örneklenebilir. Viral olabilecek video içerikler üretmek ve yüksek erişim elde edebilmek en iyi ücretsiz dijital pazarlama yöntemlerinden biridir. Yanlış anlaşılmasın bu oldukça zordur ama imkansız değildir. Bunun da basit görünen bir yöntemi var: videonuzun ilk üç saniyesinde kullanıcıyı yakalamak ve videonuzu izlemeye devam etmesini sağlamak, gerisini algoritmaya bırakın o halledecektir. 

Kullanıcıları ilk üç saniyede yakalayabilmek için hook Türkçe deyimiyle kanca kullanmak gerekir. Kancalar örneğin şu şekilde olabilir: 

“Bir fast-food devi tavuksuz kalırsa ne olur?”

“Plastik bir kap nasıl devrim yaratır?”

“Japonya’da 300’den fazla KitKat çeşidi olduğunu biliyor muydunuz?”

“Üzerinde Intel inside logosu olan bir bilgisayarınız oldu mu hiç?”

“Ketçapı çok seviyorsunuz diye evinizi ketçap rengine boyatır mıydınız?”

Tüm bu örnekler benim kendi videolarımın girişinde kullandığım kancaların bizzat kendileri. Burada önemli olan nokta izleyicinin en başta size karşılık vermesini sağlamaktır. Burayı uzatmak istemiyorum eğer daha fazla kanca örneğine ulaşmak ve videolarda kancalar kullanarak nasıl daha fazla etkileşim kazanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız Reels Videoları İçin En Etkili 27 Kanca Örneği  isimli yazıma göz atabilirsiniz.

Şimdi ücretli dijital pazarlama kanalları ile ücretsiz dijital pazarlama kanallarını somut bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki yurtdışı eğitim danışmanlığı veren bir danışmanlık şirketisiniz. İngiltere özelinde çalışıyorsunuz ve ciddi bir SEO çalışması yaptınız. İngiltere’de dil eğitimi almayı düşünen birisi de Google’a girdi ve arama kutusuna “ingiltere dil okulu” araması yaptı. Bu aramanın sonuncunda kişinin karşısına çıkan, en üstteki sponsorlu reklamlar paid kanala yani ücretli kanala girmektedir. Evet doğru bildiniz burası Google Ads reklamları. 

Reklam olmayan diğer sonuçlar ise organik sonuçlardır. SEO yani arama motoru optimizasyon yapmış ve Google nezdinde aranan kelimeye en uygun sayfalar ise sponsorlu reklamlardan sonra yer almaktadır. Bu tıklamalara herhangi bir para harcamayacaksınız. Paid ve Non-Paid yani ücretli ve ücretsiz dijital pazarlama kanalları arasındaki ayrımı da böylece somut bir örnek üzerinden açıklamış oldum.

dijital pazarlamada ücretli kanal ve ücretsiz kanal nedir?

Makale güncellenmeye devam edecektir.

Diğer Yazılar